De werking van de WWFT sanctielijsten

De werking van de WWFT sanctielijsten

Sinds bekendwording van de plannen van Rusland om Oekraïne binnen te vallen, hebben vele landen maatregelen getroffen met het opleggen van sancties tegen Rusland. De sancties zijn bedoeld om een land en/of diverse personen en bedrijven financieel te straffen.

Als WWFT-plichtig bedrijf bent u volgens de sanctiewet verplicht om deze sanctielijsten te monitoren. Bent u van plan, of doet u al zaken met een persoon en/of bedrijf die op een wereldwijde sanctielijst staat, dan kan dit betekenen dat u financieel gestraft(beboet) wordt voor het niet naleven van de sanctiewet. Er zijn wereldwijd diverse sanctielijsten. Bijvoorbeeld de sanctielijst van de Verenigde Staten (OFAC), dit is tevens de grootste sanctielijst ter wereld.
Officieel gezien bent u als instantie in Nederland verplicht om te kijken (monitoren) op de Nederlands-, EU en VN sanctielijsten. Maar er wordt sterk geadviseerd om ook te kijken naar sanctielijsten van nabije bondgenoten zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië (HMT). In het geval u internationaal opereert zult u moeten controleren op meerdere sanctielijsten. Indirect kan dit altijd gevolgen voor u hebben, naast dat dit u financieel kan raken.

Rusland op steeds meer sanctielijsten

Indien u momenteel zakendoet met personen of bedrijven waar Russische invloed achter zit wordt het sterk aangeraden om te controleren of u daadwerkelijk “weet wie uw klant is” (KYC; Know Your Customer). Er worden momenteel veel sancties opgelegd aan Russische personen en bedrijven. Dit aantal neemt dagelijks aanzienlijk toe. Daarnaast is het welbekend dat Russen veel vastgoed aankopen onder hun eigen nationaliteit of via een Maltees ID-bewijs. Wanneer u toch zaken doet met personen en/of bedrijven die op een sanctielijst staan, kan dit forse financiële gevolgen voor u hebben.

Ook benieuwd of uw klanten op sanctielijsten staan?

Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van het belang om exact te weten met wie zij zakendoen. Zelfs bedrijven die niet WWFT-plichtig zijn, passen vaak KYC toe.
Bent u benieuwd naar hoe u uw klanten eenvoudig kan screenen tegen internationale sanctielijsten? Neem dan contact op met Handelzeker voor een vrijblijvend gratis onderzoek.