PSD2 en de Wwft: wat zijn de risico’s?

PSD2 en de Wwft: wat zijn de risico’s?

Op 19 februari 2019 is de nieuwe Europese richtlijn Payment Service Directive 2 (PSD2) in Nederland in werking getreden. De PSD2 maakt het mogelijk om veilig nieuwe, innovatieve betaal- en rekeningdiensten te gebruiken doordat derde partijen nu met toestemming van de consument toegang kunnen krijgen tot rekeningen bij de bank. Er kleven echter ook risico’s aan. Ook met betrekking tot de Wwft. Welke zijn dat en wat betekenen die voor u?

Fraude & phishing

Met de intrede van de PSD2 is het aannemelijk dat het aantal third party providers (TTP’s) in Nederland stijgt. Criminelen kunnen een eigen TTP opzetten om frauduleuze betalingen te faciliteren of om bijvoorbeeld malware op het apparaat van de consument te installeren en zo belangrijke persoonsgegevens buit te maken. Ook zijn de nieuwe, relatief onbekende betaalomgevingen gevoelig  voor phishingpraktijken.

Witwassen

De PSD2 heeft ook gevolgen voor mogelijk witwassen en de Wwft. Betaalinitiatiediensten of Payment Initiation Service Providers (PISP’s) kunnen immers automatisch transacties uitvoeren waarbij geld via verschillende bankrekeningen in meerdere landen op de rekening van bijvoorbeeld de UBO belandt. Ook kunnen criminele transacties verhuld worden door deze via de eigen rekening van de PISP op de rekening van de UBO te storten. Het achterhalen van de oorsprong van het geld wordt daarmee bemoeilijkt en kost (veel) meer tijd.

Risicoclassificering

Het vaststellen van risico-indicatoren en de risicoclassificering van TTP’s krijgt door de PSD2 eveneens een uitdagend karakter. Grote ketens met een PISP-vergunning zoals Amazon en Bol.com lijken niet snel een verhoogd risico met zich mee te brengen, maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor een (buitenlands) bedrijf dat handelt in virtuele valuta. Vooral voor rekeninginformatiediensten of Account Servicing Payment Service Providers (ASPSP’s) die transactieoverzichten opstellen en leveren, zorgt de PSD2 hiermee voor een mogelijk problematisch cliëntenonderzoek aangezien het niet altijd geheel duidelijk is wat voor soort dienstverlening de PISP in kwestie precies aanbiedt.

Meer weten of hulp nodig?

Wilt u meer weten over de PSD2 met betrekking tot de Wwft en haar verplichtingen? Heeft u vragen over uw cliëntenonderzoek of moeten uw KYC- en witwasdetectieprocessen aangescherpt worden? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem nu contact op